Charlotte & Lewis Steinberg Emergency revitalized

On August 31, the newly redesigned Charlotte & Lewis Steinberg Emergency officially opened, marking the end of a major renovation of the Emergency Department (ED).

The newly redesigned Charlotte & Lewis Steinberg Emergency officially opened on August 31, 2016, marking the end of a major renovation of the Emergency Department.

With over 100,000 visits annually, North York General Hospital's ED provides care to hundreds of patients every day and the aim of the redesign was to enhance patient flow and improve the conditions under which we provide patient care.

“We'd like to thank everyone for their patience during the renovation,” says Sandy Marangos, Clinical Director, Emergency and Mental Health Services. “We'd also like to acknowledge our incredible donors whose generosity and support made this all possible.” 

 

Here are some of our ED's new features:

  • canopied entrance provides shelter from the elements for patients and families. “When you drop off someone at the front door, we know it's important they stay dry,” Sandy says. “We've made every effort to see the ED through our patients' eyes and then make improvements to ensure comfort, safety and privacy. 

A canopied entrance provides shelter from the elements for patients and families.

A canopied entrance provides shelter from the elements for patients and families.

  • When patients and families enter the ED, they're immediately greeted with clear signage. Inside the Rudy & Rita Koehler Waiting Room, numbers indicate where patients are to go (#1 Emergency Check In, #2 Nurse Assessment, #3 Registration). Our signage also features different languages prominent in our community. “We've created as many visual cues as possible to avoid any confusion,” Sandy says. “We know it's not typically an easy time for people when they come to the Emergency Department so it's important everything is easily identifiable."

When patients and families enter the ED, they're immediately greeted with clear signage.

When patients and families enter the ED, they're immediately greeted with clear signage. 

 

(Inside the Rudy & Rita Koehler Waiting Room, numbers indicate where patients are to go (#1 Emergency Check In, #2 Nurse Assessment, #3 Registration).

Numbers and signage in different languages make it easy to know where to go.  
 

  • The Rudy & Rita Koehler Waiting Room also has plenty of natural light thanks to large windows. Shatterproof glass is a big feature inside as well, ensuring clean sightlines for staff and physicians. New comfortable chairs also enhance the patient experience.

The Rudy & Rita Koehler Waiting Room also has plenty of natural light thanks to large windows. Shatter-proof glass is a big feature inside as well, ensuring clean sightlines for staff and physicians.

The first stop for patients is the Emergency Check In

  • Our Sir Cyril & Lorna Woods Yellow Zone is for patients who need treatment but who do not require hospital admittance. The Yellow Zone comprises both a waiting room and a treatment area. A raised ceiling and more windows bring in natural light. Comfortable chairs were again a priority and the room also has a charger for handheld devices. 

    “We really wanted this area to have a light and fresh feel to help contribute to a sense of calm,” Sandy says. Privacy is also key. A newly built multipurpose room acts as a place where patients and their families can meet privately as well as groups such as community agency personnel and social workers.


Our Sir Cyril & Lorna Woods Yellow Zone is for patients who need treatment, but who do not require hospital admittance

Our Sir Cyril & Lorna Woods Yellow Zone is for patients who need treatment but who do not require hospital admittance.

 

The Yellow Zone comprises both a waiting room and a treatment area. It also includes a docking area where patients and loved ones can charge their mobile devices.

The Yellow Zone comprises both a waiting room and a treatment area. It also includes a docking station where patients and loved ones can charge their mobile devices.
 

A raised ceiling and more windows bring in natural light in our Sir Cyril & Lorna Woods Yellow Zone.

A raised ceiling and more windows bring in natural light in the Sir Cyril & Lorna Woods Yellow Zone.

  • The ED has also improved their mental health crisis area with new lighting, flooring, and paint. Each of the three crisis rooms has tamperproof materials, double exits, and even an option for playing calming music. A sliding door helps to block out the hustle and bustle of the rest of the ED.

“We are delighted with the enhanced crisis area as well as all the improvements made in the Charlotte & Lewis Steinberg Emergency,” Sandy says. “Renovating an ED is a complicated task, but the end result was certainly worth it. Our mission is to provide exceptional health care to our diverse communities and we're constantly looking for new ways to achieve our mission.” 

This article first appeared in the October 2016 issue of The Pulse.

To receive North York General Hospital's community newsletter, subscribe now. 

Share this article